poniedziałek, 27 czerwca 2016

bułki maślane

Ostatnimi czasy ogromną przyjemność sprawiają mi pachnące bułeczki z własnego "pieca". Próbowałam już bułek cebulowych, pszenno-żytnich supełków i razowych bułeczek z płatkami owsianymi. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki maślane - idealne na wakacyjne śniadanie. Miękkie, puszyste i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Polecam.    

bułki drożdżowe maślane mleczne śniadaniowe babkawformie.blogspot.com

składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
12 g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
100 g masła
1 jajko
jajko i 1 łyżka mleka na glazurę 

wykonanie: 
Podgrzewam mleko z masłem (masło powinno się rozpuścić) i odstawiam do ostygnięcia. Drożdże rozrabiam z 2 łyżkami mleka. Mąkę, cukier i sól wsypuję do miski, wlewam drożdże, letnie mleko z masłem, wbijam jajko i  dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję mąką). Układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem nacinam bułeczki i smaruję jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

buleczki bułki maślane mleczne drożdżowe śniadaniowe babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger