czwartek, 30 czerwca 2016

bułki pszenno - żytnie

Bułki są naprawdę bardzo smaczne, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Ciasto łatwo się wyrabia i pięknie wyrasta. No i ten zapach... 

bułki bułeczki pszenno żytnie babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru 
1 łyżka oleju
12 g świeżych drożdży 
niepełna szklanka ciepłej wody
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania
mak do posypania 

wykonanie:
Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody.  W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto, lekko lepiące (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości (trwa to zwykle od 1 do 2 godzin). Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję wałeczki i zawiązuję supełki. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem smaruję bułeczki jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypuję makiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

bułki bułeczki pszenno żytnie babkawformie.blogspot.com

Uczta pod gołym niebem 2016

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger