niedziela, 19 czerwca 2016

rogaliki krucho drożdżowe z budyniem

Tym razem przepis na rogaliki krucho drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnym przepisie rogaliki były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych fanów i trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które robię najczęściej, czyli nadziewane budyniem.

rogaliki krucho drożdżowe z budyniem babkawformie.blogspot.com

składniki:
4 szklanki mąki
250 g margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
100 g drożdży
2 łyżki cukru

1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
1/2 litra mleka

wykonanie:
Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystygnięcia.
Składniki na ciasto łączę i dokładnie zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dzielę je na 6 części. Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układam jedną łyżeczkę zimnego budyniu i zwijam rogaliki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, piekę około 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Wystudzone rogaliki posypuję cukrem - pudrem.

rogaliki krucho drożdżowe z budyniem babkawformie.blogspot.com


Copyright © 2016 babka w formie , Blogger