sobota, 9 lipca 2016

muffiny kokosowe z czarną porzeczką i białą czekoladą

Fantastyczny przepis na pyszne muffinki pachnące latem i wakacjami. Miękkie, wilgotne i mocno owocowe. Dzieci były zachwycone, dorośli też ;-)   

babeczki muffiny muffinki kokosowe z czarną porzeczką i białą czekoladą

składniki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka owoców czarnej porzeczki
100 g białej czekolady

wykonanie:
Mleko, jajko i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki wsypuję do drugiej miski, mieszam i dolewam mokre składniki. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników. Dodaję kokos, posiekaną białą czekoladę oraz owoce i bardzo delikatnie łączę. Przekładam ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniam foremki do pełna (z tej porcji ciasta wychodzi 12 babeczek). Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

babeczki muffiny muffinki kokosowe z czarną porzeczką i białą czekoladą

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger