środa, 2 listopada 2016

korzenne placuszki z dynią

Pyszne, aromatyczne placuszki z dyniowym puree. Puszyste, bardzo delikatne, o lekko korzennym zapachu przywodzącym na myśl pierniki. Dyniowe placuszki jedliśmy na śniadanie z cukrem pudrem. Polecam, zwłaszcza miłośnikom pankejków.

placuszki placki z dynią pancakes babkawformie.blogspot.com


składniki:
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika 
1/2 szklanki puree z dyni
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
1 jajko

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszam trzepaczką. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem pudrem.

placuszki placki z dynią pancakes babkawformie.blogspot.com

2 komentarze:

  1. Fantastyczne, już na zdjęciu wyglądają na takie puszyste i delikatne. Aż by się zjadło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są lekkie, miękkie i baaardzo delikatne. I pyszne :-)
      Po takim śniadanku świat od razu wydaje się lepszy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...