Idealna przekąska, której bazą jest opieczona kromka pieczywa, ostatnio bardzo często gości na naszym stole. W najprostszej wersji wystarczy natrzeć ją czosnkiem i skropić oliwą, chociaż warto pokusić się o dobranie także innych dodatków. U nas dzisiaj - z pomidorami, dużą ilością czosnku, cebulką i mozzarellą.
niedziela, 28 sierpnia 2016
sobota, 27 sierpnia 2016
paluszki chlebowe - grissini
Prosty przepis, wspaniały efekt. Włoskie
paluszki chlebowe doskonale nadają się do podgryzania w ciągu dnia i na długie filmowe wieczory, choć w tym drugim przypadku chrupanie może nieco przeszkadzać ;-) Dziś po raz kolejny piekłam grissini , tym razem w wersji z makiem i sezamem. Dobre wyszły - pachnące i bardzo chrupiące.
środa, 24 sierpnia 2016
pyszne lody śmietankowe - tylko dwa składniki, bez maszynki
Być może dlatego, że lato w tym roku za bardzo nas nie rozpieszcza i na dodatek wielkimi krokami zbliża się koniec wakacji, postanowiliśmy rozpieścić się sami pysznymi, domowymi lodami. Zastanawiacie się, jak zrobić domowe lody? To tylko dwa składniki i wcale nie potrzebujecie maszynki, a lody są naprawdę wspaniałe pod warunkiem, że tak jak ja lubicie mocno słodkie i bardzo śmietanowe.
wtorek, 23 sierpnia 2016
makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym
Czy Wy też miewacie dni, kiedy kompletnie nie chce się Wam gotować, a jednak trzeba rodzinę nakarmić? Mnie się to zdarza, a wtedy jedynym sposobem, by pokonać "niemoc" jest sięgnięcie po najprostsze przepisy. Proste, szybkie i niezawodne ;-) Dziś taki dzień, w związku z czym zapraszam na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym.
sobota, 20 sierpnia 2016
kruche ciasteczka z masłem orzechowym
Wspaniałe, bardzo kruche, klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis na te pyszności znalazłam TU.
czwartek, 18 sierpnia 2016
chrupiące placuszki z warzywami
sobota, 13 sierpnia 2016
przetwory na zimę - bardzo łatwe pomidory
Bardzo
szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, bardzo przydatne zimą. Pomidory
- bez przecierania, bez gotowania, tylko pasteryzowane. Przepis od lat funkcjonujący w
naszej rodzinie. Sprawdzają się jako baza do pomidorówki, dodatek do
sosów, zapiekanek, chili czy faszerowanych naleśników albo po prostu do kanapek - jako
alternatywa dla zimowych "pomidorów" ;-)
piątek, 12 sierpnia 2016
przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry
W tym roku festiwal ogórków nie ma końca, co chwilę dostaję kilka kilogramów "pysznych, ekologicznych, bez nawozów, z własnego ogródka..." więc jest duża motywacja do zapełniania spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone, a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie. Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie curry.
poniedziałek, 8 sierpnia 2016
ciasteczka serowe z jabłkami
Niezwykle prosty przepis na małe wypieki z półfrancuskiego ciasta serowego. Ciasteczka najlepiej smakują pierwszego dnia, także na ciepło. Później nieco twardnieją, choć mojemu synkowi zupełnie to nie przeszkadzało i jadł je ze smakiem także na drugi dzień twierdząc, że są pyszne.
niedziela, 7 sierpnia 2016
przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas)
W mojej spiżarni zagościły kolejne słoiczki. Tym razem przyszła pora na cukinię w odsłonie słodko - kwaśnej, delikatnej - bez octu. Polecam Wam bardzo. Cukinia jest delikatna, lekko kwaskowa i mocno słodka, w smaku nieco przypomina ananasa. Z tego powodu w zeszycie mojej mamy widnieje jako "cukinia a'la ananas".
sobota, 6 sierpnia 2016
przetwory na zimę - ogórki francuskie
piątek, 5 sierpnia 2016
ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Szybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam.
czwartek, 4 sierpnia 2016
przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę
środa, 3 sierpnia 2016
przetwory na zimę - ogórki kiszone
Dziś, w przerwie między kolejnymi zaprawami, przepis na pyszne kiszone ogórki. Przepis sprawdzony i "praktykowany" w naszej rodzinie od pokoleń ;-)