poniedziałek, 31 października 2016
niedziela, 30 października 2016
kotlety z wątróbki
Od czasu do czasu jadamy wątróbkę w wersji tradycyjnej czyli smażoną i podawaną z podsmażaną cebulką. Dziś proponuję Wam to samo, a jednak inaczej - pyszne kotleciki z wątróbki. Przepis bardzo prosty, tylko kilka składników i niewiele więcej pracy niż przy tradycyjnej, smażonej wątróbce, a efekt? Spróbujcie sami. Moja rodzina jest zdecydowanie na TAK ;-)
Jeśli lubicie zamienić czasem tradycyjny mielony na coś innego, proponuję spróbować pysznych kotletów z ryżu.
sobota, 29 października 2016
kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
piątek, 28 października 2016
pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Ciecierzycę odkryłam całkiem niedawno ale tak bardzo mi posmakowała, że teraz często gości na moim stole. Najbardziej upodobałam sobie tradycyjny hummus choć zdarza mi się też eksperymentować z dodatkami. Dziś proponuję Wam pyszną pastę z ciecierzycy z aromatycznym czosnkiem i suszonymi pomidorami. Doskonale nadaje się na kanapki, znakomicie smakuje też jako przekąska z krakersami czy chrupiącymi paluszkami grissini.
środa, 19 października 2016
kotlety ryżowe
sobota, 15 października 2016
domowe wędliny - szynka peklowana z szynkowara
Ostatnio sporo czytałam o szynkowarach i o tym, jak w prosty sposób można, w domowych warunkach, przygotować smaczną i zdrową wędlinę. Uległam tej smakowitej pokusie i nie żałuję. To naprawdę proste, niezbyt czasochłonne i uważam, że nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kuchni poradzi sobie z tym tematem. Pierwsze wędliny posmakowały całej rodzinie i, co jest chyba najlepszą rekomendacją, zostały już zjedzone. Dziś proponuję Wam prosty przepis na peklowaną szynkę wieprzową z szynkowara, zrobioną z jednego kawałka mięsa, bez nastrzykiwania. Szynka jest nie za słona, soczysta i pachnąca.
Polecam, a jeśli Wam posmakuje spróbujcie w podobny sposób przygotować pyszny schab.
Polecam, a jeśli Wam posmakuje spróbujcie w podobny sposób przygotować pyszny schab.