Zachęcona powodzeniem, jakim cieszy się w mojej rodzinie drobiowy pasztet bez pieczenia, postanowiłam nieco poeksperymentować i wzbogacić go o suszoną żurawinę. Muszę przyznać, że i tym razem się nie zawiodłam - pasztet wyszedł bardzo smaczny, dodatek żurawiny okazał się bardzo atrakcyjnym urozmaiceniem. Polecam Wam ten przepis, ponieważ pasztet bez pieczenia jest niekłopotliwy w przygotowaniu, dobrze trzyma formę podczas
krojenia, a jednocześnie daje się łatwo rozsmarować. Z pewnością
jeszcze nie raz zagości na moim stole :-)
niedziela, 22 stycznia 2017
sobota, 21 stycznia 2017
racuchy jak duńskie pączki
Inspiracją do zrobienia tych placuszków był przepis na tradycyjne duńskie pączki aebleskiver znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii. Te słodkie maleństwa smaży się wykorzystując specjalną patelnię. Moje przybrały formę racuchów podanych ze słodką, gęstą śmietaną i owocami ale równie dobrze smakują z cukrem pudrem czy domową frużeliną wiśniową.
piątek, 20 stycznia 2017
placki z gotowanych ziemniaków
wtorek, 17 stycznia 2017
fasolka po bretońsku - jednogarnkowy klasyk
Zimową porą często nachodzi nas ochota na rozgrzewający posiłek. Wracam wtedy do klasyki i przygotowuję na przykład fasolkę po bretońsku, którą najbardziej lubimy z niewielką ilością cebuli i drobno pokrojonego wędzonego boczku lub kiełbaski, podaną ze świeżym pieczywem. Pewnie jest tak, że ile kuchni, tyle wersji tej jednogarnkowej potrawy. Jedno jest pewne - fasolka po bretońsku to pyszne danie i doskonale sprawdza się w chłodne dni.
poniedziałek, 16 stycznia 2017
pączki serowe
niedziela, 15 stycznia 2017
placuszki jaglane - pyszne śniadanie
niedziela, 8 stycznia 2017
rozgrzewające chili con carne - szybki obiad
Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. W sam raz na mroźne, zimowe dni. Uwielbiam chili con carne także za prostotę i szybkość wykonania. Polecam :-)