poniedziałek, 4 lutego 2019

kartofelki marcepanowe

Trochę sentymentalny powrót do smaków dzieciństwa, choć pamiętam, że wtedy przygotowywano ten deser z gotowanych ziemniaków. Ja proponuję kartofelki z prawdziwej masy marcepanowej, którą z łatwością zrobicie sami w domu.

kartofelki marcepanowe babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 1/2 szklanki zmielonych migdałów  
1 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli  
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego  
1 białko 
1 łyżka kakao do obtaczania

wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz kakao) łączę i wyrabiam na gładką, jednolitą masę. Z masy odrywam kawałki wielkości wiśni i formuję na kształt kartofelków (jeśli wolicie, możecie przygotować kuleczki w bardziej regularnym kształcie, ja lubię, gdy są nieco nierówne). Na każdy uformowany kawałek palcami nanoszę kakao. Odstawiam do lodówki na godzinę.

kartofelki marcepanowe babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger