poniedziałek, 25 lutego 2019

makaron ze szpinakiem

Zdarzają się dni, kiedy dosłownie brakuje czasu na wszystko. Wtedy sięgam po jeden z tych najprostszych przepisów, które sprawdzają się znakomicie zarówno na błyskawiczny obiad, jak i ciepłą kolację. Makaron z dobrze doprawionym szpinakiem (ja wykorzystuję mrożony), posypany startym serem. Czasem nie potrzeba nic więcej.

makaron ze szpinakiem babkawformie.blogspot.com

składniki: 
400 g makaronu (wybrałam wstęgi)
450 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30% 
sól, pieprz
100 g startego żółtego sera do posypania

wykonanie: 
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Szpinak przekładam do rondelka i powoli podgrzewam (można go też wcześniej rozmrozić). Doprawiam solą i pieprzem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę gotuję, często mieszając. Na koniec wlewam śmietanę i zagotowuję. Szpinak łączę z odcedzonym makaronem, mieszam. Na talerzu posypuję startym serem.


makaron ze szpinakiem babkawformie.blogspot.com

 
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger