sobota, 30 marca 2019

tradycyjna babka piaskowa

Proponuję Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na klasyczną babkę piaskową - lekką, puszystą i sypką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto ucierane na oleju - jest proste, szybkie, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Z poniższych proporcji upieczecie naprawdę smaczną babkę :-)

tradycyjna babka piaskowa babkawformie.blogspot.com

składniki: 
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju 
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat cytrynowy (lub inny -według upodobań) 

wykonanie: 
Całe jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Stopniowo, delikatną stróżką, wlewam olej cały czas miksując. Wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodaję aromat i delikatnie mieszam łyżką. Przekładam ciasto do keksówki (28x9) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przed podaniem dekoruję cukrem pudrem.


tradycyjna babka piaskowa babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger