muffiny bananowe z krówkami

Dla mnie pyszne, jestem wielbicielem krówek, kajmaku i karmelu w każdej postaci. Od pewnego czasu bananowe muffiny królują na moim stole. Oczarowały smakiem całą rodzinę - i dorosłych, i dzieci. 
Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie kajmak z pewnością zachwyci Was smak pysznego banoffee pie, który polecam zwłaszcza miłośnikom bardzo słodkich deserów :-)

babeczki muffiny muffinki bananowe z krówkami babkawformie.blogspot.com



składniki:
4 dojrzałe banany
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
około 12 kruchych krówek
płatki owsiane albo migdałowe do dekoracji  

wykonanie:
Banany rozgniatam na gładką masę. Miksuję olej z jajkami, a w osobnej misce mieszam wszystkie suche składniki. Łączę mokre z suchymi i masą bananową, niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Krówki dzielę na połówki. Do foremek nakładam łyżkę ciasta, jeden kawałek krówki i drugą łyżkę ciasta. Całość posypuję płatkami i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

babeczki muffiny muffinki bananowe z krówkami babkawformie.blogspot.com

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffinki, tym bardziej z karmelem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. banan i karmel w duecie sprawdzają się doskonale :-)

      Usuń
  3. Świetne połączenie smaków, uwielbiam wypieki z banana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też ;-)
      zwłaszcza, gdy nie trzeba używać miksera
      a połączenie bananów z krówkami jest naprawdę znakomite :-)

      Usuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger