Dla mnie pyszne, jestem wielbicielem krówek, kajmaku i karmelu w każdej postaci. Od pewnego czasu bananowe muffiny królują na moim stole. Oczarowały smakiem całą rodzinę - i dorosłych, i dzieci.
składniki:
4 dojrzałe banany
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
około 12 kruchych krówek
płatki owsiane albo migdałowe do dekoracji
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
około 12 kruchych krówek
płatki owsiane albo migdałowe do dekoracji
wykonanie:
Banany
rozgniatam na gładką masę. Miksuję olej z jajkami, a w osobnej misce
mieszam wszystkie suche składniki. Łączę mokre z suchymi i masą
bananową, niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Krówki dzielę na
połówki. Do foremek nakładam łyżkę ciasta, jeden kawałek krówki i drugą
łyżkę ciasta. Całość posypuję płatkami i wstawiam do gorącego
piekarnika. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.