sernik gotowany

Bardzo lubię serniki, problem w tym, że nie bardzo chcą ze mną współpracować - lubią opadać i zwykle nie są takie, jak bym oczekiwała. Na dodatek ostatnio spaliłam mikser i wśród wypieków królują te, które wystarczy zamieszać łyżką. Jednak na Święto zapragnęłam czegoś więcej i na swoje szczęście znalazłam u Asi przepis na sernik gotowany. Zrobiłam i mogę z czystym sumieniem polecić :-)

sernik gotowany bez pieczenia na herbatnikach babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
4 jajka
200 g masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 budynie waniliowe
1/2 szklanki mleka
550 g herbatników pełnoziarnistych 

wykonanie:
Do dużego garnka z grubym dnem włożyłam pokrojone w nieduże kawałki masło, ser, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewałam na niedużym ogniu często mieszając. Budynie rozpuściłam w zimnym mleku. Gdy masa zaczęła bulgotać wlałam budynie i gotowałam około 3 minut bez przerwy mieszając. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam folią aluminiową, ułożyłam warstwę herbatników, wylałam 1/3 gorącej masy serowej. Czynność tę powtórzyłam jeszcze dwa razy. Wierzch ciasta posypałam pozostałymi, pokruszonymi herbatnikami. Całość ostudziłam i chłodziłam całą noc w lodówce.


10 komentarzy:

  1. Obłęd! Wygląda naprawdę świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na herbatnikach, super pomysł) ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci się udał ten serniczek :) cieszę się, że przepis Ci się spodobał :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za inspirację :-)
      był tak pyszny, że dziś już robiłam kolejny
      w nieco zmodyfikowanej wersji
      ale pomysł na masę serową jest super

      pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale :)
    Ja serniki często mieszam tylko trzepaczką, więc się nie poddawaj ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. próbuję, próbuję, choć efekty tych prób bywają różne i nie zawsze nadają się, by je umieścić na blogu ;-)
      ten przepis bardzo mi się spodobał i pewnie będzie moim ulubionym :-)

      Usuń
  5. Wspaniały! Od dawna przymierzam się już do sernika gotowanego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam ten przepis, robiłam go wiele razy, w różnych "kombinacjach" - z bakaliami i ganaszem, z musem pomarańczowo - dyniowym na ciasteczkowym, korzennym spodzie...
      i każda wersja smakowała nam bardzo :-)

      Usuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger