Znakomita przystawka. Zaskakująco smaczne połączenie pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. Przygotowałam carpaccio z buraka z roszponką, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią rukolę, z tego samego powodu zastąpiłam ocet balsamiczny sokiem z cytryny. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-)
1 kg buraków
2-3 garście rukoli lub roszponki
1/2 kostki sera typu feta
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
2 łyżeczki płynnego miodu
wykonanie:
Buraki myję, układam na blaszce i piekę przez godzinę w temperaturze 180 stopni (czas jest orientacyjny, zawsze sprawdzam widelcem, czy już są miękkie). Upieczone buraki pozostawiam do ostygnięcia, następnie obieram, kroję w bardzo cienkie plasterki i układam jeden obok drugiego na półmisku. Na burakach rozkładam liście sałaty i ser pokrojony w grubą kostkę. Posypuję posiekanymi orzechami i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Sok z cytryny, olej, sól, pieprz i miód łączę energicznie. Powstałym sosem polewam carpaccio. Smacznego :-)