Przepis na klasyczne, rozpływające się w ustach, ucierane ciasto ze śliwkami i maślaną kruszonką. Puszyste, delikatne i pięknie pachnące. Proste i smaczne, a co najważniejsze - zawsze się udaje.
składniki:
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g śliwek
100 g masła
10 łyżek cukru
1 szklanka mąki
wykonanie:
Masło
ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę (na wysokich obrotach przez
minimum 5 minut). Następnie wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez
2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i
mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam
na blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam umyte i pozbawione pestek śliwki (skórką do dołu). Na wierzchu
równomiernie rozkładam kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła
wsypuję cukier i mąkę, mieszam). Całość wstawiam do gorącego piekarnika i
piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni.