sobota, 2 listopada 2019

ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Przepis na klasyczne, rozpływające się w ustach, ucierane ciasto ze śliwkami i maślaną kruszonką. Puszyste, delikatne i pięknie pachnące. Proste i smaczne, a co najważniejsze - zawsze się udaje.   

ciasto ucierane ze śliwkami i maślaną kruszonką babkawformie.blogspot.com

składniki: 
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

500 g śliwek

100 g masła
10 łyżek cukru
1 szklanka mąki

wykonanie: 
Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę (na wysokich obrotach przez minimum 5 minut). Następnie wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez 2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam umyte i pozbawione pestek śliwki (skórką do dołu). Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła wsypuję cukier i mąkę, mieszam). Całość wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni.

ciasto ucierane ze śliwkami i maślaną kruszonką babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger