Pyszne placki z warzywami, z dodatkiem płatków owsianych. Chrupiące i delikatne. Najlepiej smakują prosto z patelni.
składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wrzątku
1 średnia marchewka
biała część średniego pora
1/2 małego selera
1 jajko
4 pełne (ale nie czubate) łyżki mąki
słodka papryka, pieprz - do smaku
wykonanie:
Płatki owsiane osoliłam i zalałam wrzącą wodą, odstawiłam do ostygnięcia. Marchew i seler starłam na tarce o drobnych oczkach, por drobno pokroiłam. Warzywa wymieszałam z płatkami, jajkiem i mąką, doprawiłam do smaku. Smażyłam na złoty kolor na sporej ilości oleju (tak jak placki ziemniaczane). Jedliśmy gorące, prosto z patelni ;-)
Płatki owsiane osoliłam i zalałam wrzącą wodą, odstawiłam do ostygnięcia. Marchew i seler starłam na tarce o drobnych oczkach, por drobno pokroiłam. Warzywa wymieszałam z płatkami, jajkiem i mąką, doprawiłam do smaku. Smażyłam na złoty kolor na sporej ilości oleju (tak jak placki ziemniaczane). Jedliśmy gorące, prosto z patelni ;-)