Bardzo dobre bułeczki, łatwe do wykonania. Ciasto dobrze się wyrabia i ładnie wyrasta. Bułeczki są puszyste, delikatne i naprawdę pysznie smakują, a na dodatek pięknie się prezentują.
składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
12 g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
100 g masła
1 jajko
dodatkowo : 1 jajko i 1 łyżka mleka na glazurę
wykonanie:
Podgrzewam
mleko z masłem (masło powinno się rozpuścić) i odstawiam do
ostygnięcia. Drożdże rozrabiam z 2 łyżkami mleka i łyżeczką cukru, odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę, cukier i sól
wsypuję do miski, wlewam drożdże, letnie mleko z masłem, wbijam jajko i
dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i
odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno
podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję
bułeczki (w razie potrzeby podsypuję niewielką ilością mąki). Układam na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed
pieczeniem bułeczki smaruję jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypuję makiem.
Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.