niedziela, 26 listopada 2017

muffiny orzechowe ze śliwkami

Przepis na wspaniałe muffiny z dużą ilością orzechów i śliwek. Znakomity smak, po prostu spróbujcie. Przepis z książki C. Meyera Wszystkie smaki Skandynawii.   

muffiny orzechowe ze śliwkami Wszystkie smaki Skandynawii babkawformie.blogspot.com

składniki (na 12 sztuk):
100 g miękkiego masła
200 g cukru
2 jajka
125 g mąki pszennej
1 szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych
10 dojrzałych śliwek

wykonanie:
Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po jednym jajku.  Na koniec wsypuję mąkę i posiekane orzechy, mieszam starannie na niskich obrotach. Śliwki kroję w kostkę i dodaję do masy. Ciasto nakładam do foremek i piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło. 

muffiny orzechowe ze śliwkami Wszystkie smaki Skandynawii babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger