Kruche ciasto i delikatna, mocno kokosowa masa na bazie naturalnego jogurtu. Ciasto łatwe do zrobienia, nie wymaga szczególnych umiejętności. Dobrze smakuje i świetnie się prezentuje. Sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Jeśli, tak jak ja, lubicie kokos, koniecznie wypróbujcie przepis na to pyszne ciasto.
składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
200 g masła
5 żółtek
200 g wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy na pół litra mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek + szczypta soli
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym masłem i żółtkami umieszczam w misce i zagniatam na kruszonkę - ciasto musi mieć konsystencję mokrego piasku. 3/4 kruszonki wysypuję na blaszkę (24x32) wyłożoną papierem do pieczenia.
W misce mieszam wiórki kokosowe z cukrem, suchym budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodaję jogurt i suche składniki. Delikatnie mieszam na najniższych obrotach miksera. Masę kokosową wykładam na warstwę kruszonki, posypuję pozostałym ciastem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.