Prosty deser nie tylko na lato, choć w sezonie z pewnością warto wykorzystać świeże owoce. Smak mojego dzieciństwa, który teraz przekazuję synkowi.
***
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza tłusty nabiał, dlatego mój deser przygotowałam na chudym mleku.
Zalecane jest spożywanie gotowanych i rozdrobnionych owoców, stąd w deserze znalazły się ugotowane i przetarte przez sito truskawki.
składniki:
300 ml mleka
1 łyżka cukru
3 pełne łyżki kaszy manny
500 g truskawek
wykonanie:
W garnku wymieszałam mleko, cukier i kaszę mannę. Powoli, cały czas mieszając, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze 2-3 minuty. Kaszę przelałam do miseczek i odstawiłam do ostygnięcia. Umyte truskawki pozbawiłam szypułek i zagotowałam. Owoce gotowałam około 10 minut, następnie zblendowałam. Musem truskawkowym udekorowałam kaszę.