Jesienna pora to doskonały czas na przygotowanie zupy z dyni. Dziś proponuję Wam przepis na zupę krem z dyni bez zbędnych dodatków, taka zupa jest łagodna, delikatna i kremowa. Z prostych składników, szybka w przygotowaniu.
500 - 700 g obranej dyni
1 cebula
1 łyżka oleju do smażenia
1/2 litra wody lub bulionu
200 g śmietanki kremówki 30%
sól, pieprz
kilka kostek sera typu feta
szczypiorek
wykonanie:
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju, kiedy jest już zeszklona dodaję pokrojoną w niewielkie kostki dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą. Duszę pod przykryciem 15-20 minut, następnie blenduję, dolewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Zupa krem z dyni jest już gotowa. Podaję ją z posiekanym szczypiorkiem i kostkami sera typu feta.