Pyszna sałatka ze słodką gruszką, słonym serem pleśniowym i chrupiącymi orzechami.
2 średnie gruszki
1 łyżka cukru, 1 łyżka wody
50 g rukoli
100 g sera pleśniowego, najlepiej gorgonzoli
garść orzechów włoskich
100 g sera pleśniowego, najlepiej gorgonzoli
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju
1 łyżka octu balsamicznego
wykonanie:
Cukier i wodę podgrzewam na patelni do rozpuszczenia cukru. Dodaję obrane i pokrojone w półplasterki gruszki, smażę, aż owoce będą szkliste. Orzechy włoskie prażę przez chwilę na suchej patelni, odstawiam do ostygnięcia. Rukolę rozkładam na talerzu, na rukoli układam kawałki gruszki i pokrojonego sera, posypuję prażonymi orzechami. Składniki sosu mieszam dokładnie, gotowym - dekoruję sałatkę tuż przed podaniem.