Małe słodycze "do ręki" sprawdzają się w naszej rodzinie na wszelkiego rodzaju spotkaniach zwłaszcza tych, w których uczestniczą dzieci. Kruche babeczki nadziewane rabarbarem, przykryte słodką bezą są doskonałą alternatywą dla, bardziej tradycyjnego w formie, ciasta. A połączenie rabarbaru i delikatnej, chrupiącej bezy sprawdza się zawsze :-)
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
200 g masła
5 jaj
3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru pudru
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru pudru
wykonanie:
Rabarbar obieram, kroję na kawałki, zasypuję 1/2 szklanki cukru i odstawiam do lodówki, żeby puścił sok. Mąkę,
cukier, masło, wanilię, proszek do pieczenia, śmietanę oraz żółtka
łączę i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wyklejam foremki do babeczek (często piekę też babeczki w metalowej formie na muffinki). Na cieście rozkładam odsączony z soku rabarbar. Białka ubijam na sztywno z
cukrem pudrem i proszkiem budyniowym, nakładam na rabarbar. Całość piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.