sobota, 28 maja 2016

chlebek bananowy

Prosty przepis na szybkie i smaczne ciasto. Bardzo przyjemny smak. Chlebek jest miękki i mocno wilgotny, zawsze się udaje, trudno go popsuć ;-) Jedynym warunkiem są bardzo dojrzałe banany.
A może macie ochotę spróbować doskonałego połączenia bananów i kajmaku? Jeśli tak, polecam Wam pyszne muffinki bananowe nadziewane krówkami, a dla miłośników bardzo słodkich deserów - rozpustne banoffee pie.



składniki:
4 duże dojrzałe banany
1 jajko
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki
3/4szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki sody

wykonanie:
Włączam piekarnik i nagrzewam go do 180 stopni. Banany obieram ze skórki i rozgniatam widelcem. Wszystkie składniki łączę mikserem (można wymieszać łyżką). Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Piecz - tak od podstawCo mamy dla mamy? Dzienń Matki 23.05-29.05.2016

4 komentarze:

  1. przyjemny czas na przekąskę. tytuł jest troche mylący. chleb to chleb ;)
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chleb - to tylko nieco z wyglądu przypomina ;-)
      ale i tak go lubimy, czasem nawet z masełkiem orzechowym, więc "po chlebowemu"
      pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Oj, chlebki bananowe, to moja słabość...
    Mało pracy, składniki zawsze pod ręka, a efekt znakomity!
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię znakomite efekty przy niewielkim nakładzie pracy ;-)
      Może właśnie stąd bierze się sukces i popularność chlebka bananowego?
      Pozdrawiam :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...