czwartek, 30 czerwca 2016

bułki pszenno - żytnie

Bułki są naprawdę bardzo smaczne, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Ciasto łatwo się wyrabia i pięknie wyrasta. No i ten zapach... 

bułki bułeczki pszenno żytnie babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru 
1 łyżka oleju
12 g świeżych drożdży 
niepełna szklanka ciepłej wody
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania
mak do posypania 

wykonanie:
Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody.  W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto, lekko lepiące (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości (trwa to zwykle od 1 do 2 godzin). Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję wałeczki i zawiązuję supełki. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem smaruję bułeczki jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypuję makiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

bułki bułeczki pszenno żytnie babkawformie.blogspot.com

Uczta pod gołym niebem 2016

5 komentarzy:

  1. Smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę upiec takie na weekend, bo wyglądają naprawdę wyśmienicie. Złocista, chrupiąca skórka i miękki miąższ to coś, co w domowym pieczywie lubię najbardziej : ) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, na co też zawsze zwracam uwagę. Zrobię tylko wersję bez maku, a z sezamem lub słonecznikiem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem, czy smakowały?
      Ja też zwracam uwagę na prostotę i składników, i wykonania - lubię, gdy przygotowywanie potraw pozostaje przyjemnością, no i pozostawia czas na inne przyjemności ;-)
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Nie to jak domowe pieczywo. Takie świeże, chrupiące po prostu pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, szczególnie na weekendowe śniadanko ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...