niedziela, 3 lipca 2016

drożdżówki z owocami czarnej porzeczki i kruszonką

Weekend minął pod znakiem "piknikowania". Na tę radosną dla wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne porzeczki, drożdżówki nadziałam właśnie tymi owocami. Wyszło dość kwaskowo, ale pysznie - letnio i wakacyjnie :-)

drożdżówki z owocami i kruszonką babkawformie.blogspot.com


składniki na ciasto: 
2 1/4 szklanki mąki 
1/2 szklanki letniego mleka 
3 czubate łyżki cukru 
1 jajko 
1 żółtko 
szczypta soli 
60 g masła roztopionego 
12 g świeżych drożdży 

składniki na kruszonkę:
60 g masła roztopionego
5 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki

dodatkowo:
ok. 400 g czarnej porzeczki 
3 łyżki cukru
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

drożdżówki z owocami i kruszonką babkawformie.blogspot.com

drożdżówki z owocami i kruszonką babkawformie.blogspot.com

drożdżówki z owocami i kruszonką babkawformie.blogspot.com

wykonanie:
Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowuję nadzienie (porzeczki myję i oczyszczam z szypułek, następnie mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami").
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam owoce i  posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
drożdżówki z owocami i kruszonką babkawformie.blogspot.com
 Z dziećmi i dla dzieci 2016   Uczta pod gołym niebem 2016  

2 komentarze:

  1. Wygladaja niesamowicie!
    Smak lata zaklęty w bułeczce...
    Poproszę!
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę :-)
      Są naprawdę pyszne, odkryłam je niedawno ale od razu stały się najlepszym wypiekiem tego lata - były już z serem, truskawkami, czereśniami, wiśniami... do wyboru, do koloru, co kto lubi ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...