niedziela, 26 czerwca 2016

drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami. Za kilka dni były następne - z czereśniami, potem z wiśniami, a dziś zapraszam Was na pyszne drożdżówki z serem :-) Rodzina oszalała na ich punkcie, świeże, jeszcze gorące drożdżówki znikały tak szybko, że długo nie mogłam ich sfotografować ;-) 

drożdżówki ciastka drożdżowe z białym serem prosty przepis babkawformie.blogspot.com

składniki na ciasto:
2,25 szklanki mąki
0,5 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
60 g masła roztopionego
12 g świeżych drożdży 

składniki na nadzienie:
0,5 kg twarogu
1 jajko
100 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 

składniki na kruszonkę:
60 g masła roztopionego
5 łyżek cukru
0,5 szklanki mąki

drożdżówki z kruszonką białym serem twarogiem prosty przepis babkawformie.blogspot.com

wykonanie:
Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 9 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowuję nadzienie (rozdrabniam twaróg widelcem, dodaję pozostałe składniki i dość dokładnie mieszam) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami").
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam serowe nadzienie i  posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.

drożdżówki z kruszonką białym serem twarogiem prosty przepis babkawformie.blogspot.com

Uczta pod gołym niebem 2016

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. jak wyglądają, tak smakują :-)
      polecam wypróbować

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. cóż powiedzieć? są pyszne :-)
      polecam też w wersji z wiśniami/czereśniami/truskawkami...
      wszystkie wypróbowane i tak samo dobre

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...