piątek, 5 sierpnia 2016

ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Szybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam.

ciasto drożdżowe z jagodami kruszonką i lukrem babkawformie.blogspot.com


składniki na ciasto: 
2 1/4 szklanki mąki 
1/2 szklanki letniego mleka 
3 czubate łyżki cukru 
1 jajko 
1 żółtko 
szczypta soli 
60 g masła roztopionego 
12 g świeżych drożdży 

składniki na kruszonkę: 
60 g masła roztopionego
5 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki

dodatkowo:
ok. 400 g jagód
3 łyżki cukru
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

1 białko
5 czubatych łyżek cukru pudru na lukier


ciasto drożdżowe z jagodami kruszonką i lukrem królewskim babkawformie.blogspot.com

wykonanie:
Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiar 25x33 cm). Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut.
W tym czasie przygotowuję nadzienie (jagody myję i mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami").
Gdy ciasto ponownie wyrośnie wykładam na nie owoce i  posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - jedno białko ucieram łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka).

ciasto drożdżowe z jagodami kruszonką i lukrem babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger