przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę

Dziś kolejny przepis na ogórki kiszone, tym razem w wersji "na zupę". Takie ogórki bardzo cenię zimą zwłaszcza, gdy czas goni i trzeba bardzo szybko przygotować coś na obiad - otwieram słoiczek i zupa ogórkowa niemal gotowa ;-)
Jeśli lubicie robić przetwory i szukacie sprawdzonych przepisów, inspirację znajdziecie TU.

ogórki kiszone na zupę przetwory na zimę babkawformie.blogspot.com

składniki:
2 kg ogórków
1 duży pęczek zielonego koperku
główka czosnku
6 czubatych łyżeczek soli

wykonanie:
Ogórki bardzo dokładnie myję. Jeśli są mocno wyrośnięte przekrawam je wzdłuż i usuwam pestki. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, solę i odstawiam. W tym czasie obieram i drobno kroję czosnek, siekam koperek. Dodaję do ogórków i dokładnie mieszam. Ogórki razem z sokiem nakładam do wyparzonych słoiczków pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam na kilka dni i dopiero wynoszę do chłodnej piwnicy. 
Słoiki wybieram niezbyt duże, wtedy ogórki zużywam na jedną porcję zupy. Z podanych proporcji wyszło 6 słoiczków o pojemności 390 ml i jeden 200 ml.

ogórki kiszone na zupę przetwory na zimę babkawformie.blogspot.com

3 komentarze:

  1. Ja nazywam je przecierami ogórkowymi :) Super sprawa- kilka chwil i zupa ogórkowa gotowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam w ubiegłym roku, pod koniec sezonu. Zrobiłam wówczas 2 słoiki a efekt końcowy okazał się naprawdę zachwycający. W tym roku zamierzam zrobić zdecydowanie więcej, żeby zabezpieczyć przyzwoitą ilość zup ogórkowych na nadchodzącą jesień i zimę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zrobiłam w tym roku spory zapas, w tej formie ogórki sprawdzają się znakomicie i zdecydowanie ułatwiają życie zimą ;-)

      Usuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger