W mojej spiżarni zagościły kolejne słoiczki. Tym razem przyszła pora na cukinię w odsłonie słodko - kwaśnej, delikatnej - bez octu. Polecam Wam bardzo. Cukinia jest delikatna, lekko kwaskowa i mocno słodka, w smaku nieco przypomina ananasa. Z tego powodu w zeszycie mojej mamy widnieje jako "cukinia a'la ananas".
3 kg cukinii
1 1/2 litra wody
4 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 goździki
wykonanie:
Cukinię obieram ze skóry, pozbawiam pestek i kroję w grubą kostkę. Wodę gotuję tylko z kwaskiem cytrynowym, odstawiam do ostudzenia. Następnie zalewam cukinię i pozostawiam na 24 godziny. Po tym czasie odcedzam cukinię, a do płynu dodaję pozostałe składniki - cukier, wanilię i goździki, gotuję aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do zalewy wrzucam cukinię, doprowadzam do wrzenia i gotuję max. 5 minut. Gorącą cukinię razem z zalewą przekładam do słoików i zakręcam. Pasteryzuję 5 minut. Z podanych proporcji przygotowałam 7 słoiczków mniej więcej 300 ml.