Niezwykle prosty przepis na małe wypieki z półfrancuskiego ciasta serowego. Ciasteczka najlepiej smakują pierwszego dnia, także na ciepło. Później nieco twardnieją, choć mojemu synkowi zupełnie to nie przeszkadzało i jadł je ze smakiem także na drugi dzień twierdząc, że są pyszne.
składniki:
250 g sera białego półtłustego
250 g masła
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2-3 duże jabłka
cukier puder do posypania
250 g masła
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2-3 duże jabłka
cukier puder do posypania
wykonanie:
Twaróg przekładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dosypuję mąkę, cukier puder, dodaję masło i jajko i wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Wałkuję na placki o grubości ok. 2 mm i szklanką wycinam kółka. Na środku każdego układam kawałek obranego jabłka, składam i sklejam brzegi (tylko w rogach). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypuję cukrem pudrem.