Polecam na podwieczorek lub na słodkie śniadanie. Pyszne, bardzo delikatne placuszki z sera twarogowego, jajek i mąki. Wyśmienite z cukrem pudrem lub dżemem czy kwaśną śmietaną ale jeśli w lodówce pustki - równie dobrze smakują same.
składniki:
1/2 kg twarogu
2 jajka
3/4 szklanki mąki
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
olej do smażenia
wykonanie:
Twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem, dodaję jajka, mąkę i cukry. Mieszam i ugniatam widelcem do połączenia składników. Ciasto wychodzi dość lepkie więc nabieram je łyżką i obtaczam w mące, a następnie formuję spłaszczone placuszki. Smażę je na złoty kolor na dość dużej ilości tłuszczu. Podaję same lub ze wspomnianymi dodatkami. Z tej porcji wychodzi mi zwykle 9-10 syrniczków. Wydaje się, że to niewiele ale placuszki te są bardzo sycące. Polecam :-)
składniki:
1/2 kg twarogu
2 jajka
3/4 szklanki mąki
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
olej do smażenia
wykonanie:
Twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem, dodaję jajka, mąkę i cukry. Mieszam i ugniatam widelcem do połączenia składników. Ciasto wychodzi dość lepkie więc nabieram je łyżką i obtaczam w mące, a następnie formuję spłaszczone placuszki. Smażę je na złoty kolor na dość dużej ilości tłuszczu. Podaję same lub ze wspomnianymi dodatkami. Z tej porcji wychodzi mi zwykle 9-10 syrniczków. Wydaje się, że to niewiele ale placuszki te są bardzo sycące. Polecam :-)