sobota, 17 września 2016

delikatne placuszki serowe, czyli wschodnie syrniki

Polecam na podwieczorek lub na słodkie śniadanie. Pyszne, bardzo delikatne placuszki z sera twarogowego, jajek i mąki. Wyśmienite z cukrem pudrem lub dżemem czy kwaśną śmietaną ale jeśli w lodówce pustki - równie dobrze smakują same.


syrniki syrniczki wschodnie placki placuszki serowe babkawformie.blogspot.com


składniki:
1/2 kg twarogu
2 jajka
3/4 szklanki mąki
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
olej do smażenia

wykonanie:
Twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem, dodaję jajka, mąkę i cukry. Mieszam i ugniatam widelcem do połączenia składników. Ciasto wychodzi dość lepkie więc nabieram je łyżką i obtaczam w mące, a następnie formuję spłaszczone placuszki. Smażę je na złoty kolor na dość dużej ilości tłuszczu. Podaję same lub ze wspomnianymi dodatkami. Z tej porcji wychodzi mi zwykle 9-10 syrniczków. Wydaje się, że to niewiele ale placuszki te są bardzo sycące. Polecam :-)

syrniki syrniczki wschodnie placki placuszki serowe babkawformie.blogspot.com

3 komentarze:

  1. kiedyś robiłam podobne; potwierdzam pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie w domu po prostu zrobiły furorę :-)

      Usuń
  2. Cudnie wyglądają! Chcę takie śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...