poniedziałek, 12 września 2016

krucha tarta z leśnymi grzybami

Sezon na grzyby w pełni, wystarczy wziąć koszyk i ruszać do lasu. Jeśli o mnie chodzi - rozróżniam tylko podgrzybki ;-) ale ich pyszny smak oraz przyjemność chodzenia po lesie są wystarczającą frajdą. A jeśli dodam do tego, przygotowaną na kolację, kruchą tartę z grzybami i serami... Cóż, spróbujcie sami.

krucha tarta z leśnymi grzybami podgrzybkami i serem babkawformie.blogspot.com

składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
140 g masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany

składniki na farsz:
1 1/2 szklanki leśnych grzybów (pokrojonych i obgotowanych)
1 duża cebula
2 łyżki oleju do smażenia
1 duży pęczek pietruszki
100 g sera żółtego
100 g sera pleśniowego

wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatam dokładnie, wykładam na formę do tarty o średnicy 24 cm (możecie użyć tortownicy, pamiętając o wylepieniu brzegów do wysokości ok. 3 cm) i nakłuwam widelcem. Podpiekam około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebulę siekam drobno, podsmażam na oleju tylko do zeszklenia. Dodaję grzyby (wcześniej obgotowane) i natkę pietruszki, chwilę podsmażam. Zdejmuję patelnię z ognia i do grzybów dodaję sery starte na tarce o grubych oczkach, mieszam delikatnie - do połączenia składników. Całość przekładam na podpieczone ciasto. Wstawiam do piekarnika na kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
krucha tarta z leśnymi grzybami podgrzybkami i serem babkawformie.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...