kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kiedy znalazłam przepis na pyszne drożdżowe zawijaski nadziewane cynamonem postanowiłam wypróbować je natychmiast i absolutnie nie żałuję. Bułeczki naprawdę doskonale smakują, a cudowny aromat tylko zachęca do spróbowania.
Jeżeli lubicie wypieki z cynamonem z pewnością spodobają się Wam także cynamonowe muffinki z jabłkami albo korzenne z dynią i miodem.

kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe babkawformie.blogspot.com


składniki:
2  1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej

75 g rozpuszczonego masła
10 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka

25 g cukru

50 g masła 
2 - 3 łyżeczki cynamonu

wykonanie:
Drożdże mieszam z łyżką cukru, dodaję 3 - 4 łyżki letniego mleka i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję sól, resztę cukru i letniego mleka, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki mieszam i dopiero teraz dodaję rozpuszczone masło. Wyrabiam tak długo, aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 1 - 2 godz. W tym czasie przygotowuję nadzienie - rozpuszczam masło, do którego dodaję cukier wymieszany z cynamonem. Ciasto wałkuję, rozsmarowuję na nim nadzienie, całość zwijam. Roladę kroję na 2 - 3 cm paski. Kładę na blasze wyłożonej papierem. Odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 °C, piekę około 15 minut.

kanelbullar szwedzkie bułeczki cynamonowe babkawformie.blogspot.com

2 komentarze:

  1. Są idealne :) To chyba moje ulubione bułeczki!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też bardzo smakują. No i ten cudowny zapach podczas pieczenia... następnym razem wypróbuję bardziej klasyczną wersję z dodatkiem kardamonu.

      Usuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger