piątek, 28 października 2016

pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Ciecierzycę odkryłam całkiem niedawno ale tak bardzo mi posmakowała, że teraz często gości na moim stole. Najbardziej upodobałam sobie tradycyjny hummus choć zdarza mi się też eksperymentować z dodatkami. Dziś proponuję Wam pyszną pastę z ciecierzycy z aromatycznym czosnkiem i suszonymi pomidorami. Doskonale nadaje się na kanapki, znakomicie smakuje też jako przekąska z krakersami czy chrupiącymi paluszkami grissini.

pasta do chleba z ciecierzycy i suszonych pomidorów przekąska babkawformie.blogspot.com


składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
3-4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniam blenderem w razie potrzeby dodając nieco wody, aby pasta miała odpowiednią konsystencję. Lubię tę pastę dość mocno przyprawioną ale jeśli wolicie wersję delikatniejszą możecie ograniczyć ilość czosnku. Ciecierzycę najczęściej jemy na kanapkach, dobrze komponuje się też z sadzonym jajkiem. Doskonale sprawdza się w formie imprezowych przekąsek - na krakersach lub jako dodatek do chrupiących paluszków grissini.
 
pasta do chleba z ciecierzycy i suszonych pomidorów przekąska babkawformie.blogspot.com
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...