paluchy serowe

Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem.
Do przegryzania polecam Wam również, pysznie chrupiące, włoskie paluszki chlebowe grissini.

paluchy serowe przekąska z ciasta francuskiego babkawformie.blogspot.com

składniki:
płat ciasta francuskiego
2 łyżki keczupu pikantnego
przyprawa do pizzy
100 g żółtego sera
jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania
oregano do posypania 

wykonanie:
Ciasto rozkładam na blacie (nie zdejmując z papieru - będzie je łatwiej złożyć) i wyznaczam środek wzdłuż krótszego boku (nie rozcinam ciasta). Całość smaruję keczupem i posypuję przyprawą do pizzy, a na jedną połowę nakładam warstwę drobno startego sera. Teraz składam na pół i z wierzchniej warstwy odklejam papier. Lekko dociskam. Kroję ciasto na cienkie (około 1 cm) paseczki w poprzek złożenia. Skręcam w spiralki i układam na blaszce wyłożonej papierem. Smaruję jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję oregano i piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni. 

paluchy serowe przekąska z ciasta francuskiego babkawformie.blogspot.com

4 komentarze:

  1. Aż mi ślinka cieknie na ich widok :) Pyszna przekąska do piwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładnie wyglądają, i jakie piękne zdjęcie) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)
      Zapewniam, że jak wyglądają, tak smakują ;-)

      Usuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger