wtorek, 1 listopada 2016

kandyzowana skórka pomarańczy

Kandyzowana skórka pomarańczy, bardzo aromatyczna i słodka, to idealny dodatek do ciast i ciasteczek. Nie tylko świątecznych, choć mi osobiście zapach pomarańczy zawsze przywołuje na myśl zimę i Boże Narodzenie. 

kandyzowana skórka pomarańczy babkawformie.blogspot.com

składniki:
skórka z 2 pomarańczy
6 łyżek cukru
6 łyżek wody

wykonanie: 
Skórki pomarańczy moczę w zimnej wodzie około 24 godzin (nie dłużej, bo mogą zacząć fermentować). W tym czasie przynajmniej dwa razy zmieniam wodę. Obieram skórki bardzo dokładnie z białych części (inaczej będą gorzkie) i kroję w dość drobną kostkę. Wodę gotuję z cukrem. Do wrzącego syropu wrzucam pokrojoną skórkę pomarańczy i smażę na wolnym ogniu około 15-20 minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą w słoiku. Dodaję ją do piernika, keksu, sernika czy czekoladowych muffinów. 

kandyzowana skórka pomarańczy babkawformie.blogspot.com

2 komentarze:

  1. o jej, przywołały wspomnienia babci, która zawsze miała pod ręką je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) to miłe, że w dzisiejszych czasach są jeszcze ludzie,
      dla których wspomnienia są ważne...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...