środa, 30 listopada 2016

domowa masa marcepanowa

Jakiś czas temu miałam okazję podzielić się z Wami przepisem na pyszne rogaliki wiedeńskie. Zamierzam  upiec je na Boże Narodzenie więc już dziś przygotowałam domową masę marcepanową, która jest jednym ze składników tych znakomitych ciasteczek.

domowa masa marcepanowa babkawformie.blogspot.com


składniki:
1 1/2 szklanki migdałów
1 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 białko 
 
wykonanie:
Migdały sparzyłam wrzątkiem, poczekałam, aż woda ostygnie, odlałam wodę i obrałam migdały ze skórki. Zostawiłam na chwilę na ściereczce, żeby trochę obeschły (oczywiście do przygotowania masy marcepanowej można wykorzystać migdały już obrane, ja kupiłam ze skórką, bo są tańsze). Obrane migdały zmieliłam partiami w młynku do kawy, wymieszałam z cukrem pudrem i pozostałymi składnikami. Całość wyrobiłam na gładką masę i schłodziłam w lodówce. Mam nadzieję, że zdążę wykorzystać ją do rogalików, bo jest tak pyszna, że wyjadamy ją tak po prostu, jak marcepanowy batonik :-)

domowa masa marcepanowa babkawformie.blogspot.com

2 komentarze:

  1. wykonywałam ten przepis już nie raz. Potwierdzam, że jest łatwitki, a domowa masa marcepanowa nie ma sobie równych. Ja dodaję cytrynę, ale wiadomo, że aromaty to już kwestia upodobań.

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis wykorzystuję od pięciu lat i naprawdę zawsze marcepan robiony tym sposobem się udaje, no i można go jeść bez większych wyrzutów sumienia i bez obaw o zawartość... Smak (i skład) kupionej w sklepie masy ma się nijak do domowego marcepanu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...