sobota, 7 stycznia 2017

placuszki bananowe na śniadanie

Doskonały pomysł na leniwe śniadanie, banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Placuszki bananowe smakują naprawdę pysznie - lekkie, miękkie,  puszyste i delikatne, dosyć słodkie i bardzo sycące. Jeśli do tej pory nie próbowaliście, zróbcie je koniecznie ;-)
Polecam Wam również aromatyczne placuszki dyniowe oraz lekkie placuszki jogurtowe i klasyczne pancakes. Nie zapomnijcie też o delikatnych syrnikach i zdrowych placuszkach jaglanych :-)

placuszki bananowe na śniadanie babkawformie.blogspot.com

składniki:
2 małe dojrzałe banany
3 łyżki cukru
1 1/2 szklanki mąki 
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1/3 szklanki oleju

wykonanie:
Banany rozgniatam widelcem, dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem pudrem lub polane miodem.

placuszki bananowe na śniadanie babkawformie.blogspot.com
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bananowe placuszki! Ale ja robię w wersji wegańskiej :) Też pyszne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem weganką, ale Twoje placuszki bananowe chętnie wypróbuję :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...