domowy jogurt

W naszej kuchni jogurt naturalny to jeden z ważniejszych składników. Wykorzystujemy go jako codzienny, samodzielny napój, składnik owocowych i warzywnych koktajli, jemy jogurt z płatkami śniadaniowymi, musli, owocami, stosujemy go jako dodatek do domowych wypieków, śniadaniowych placuszków, jest podstawą niektórych zup i dodatkiem do dań głównych. Jogurt naturalny robimy od lat - wystarcza nam do tego zwykły garnek i piekarnik :-)

zdrowy domowy jogurt naturalny jak zrobić babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 litr mleka (używam pasteryzowanego)
200 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii

wykonanie:
Mleko podgrzewam do temperatury około 40 stopni. Nie mam termometru, sprawdzam na oko - mleko musi być ciepłe ale nie gorące. Do podgrzanego mleka wlewam jogurt naturalny i dokładnie mieszam (później do zakwaszania mleka wykorzystuję już mój własny jogurt). Piekarnik nagrzewam do temperatury minimalnej (u mnie 50 stopni) i wyłączam. Garnek z jogurtem przykrywam i wstawiam na kilka godzin do ciepłego piekarnika.

jak zrobić zdrowy domowy jogurt naturalny babkawformie.blogspot.com

2 komentarze:

  1. Kilka godzin? A dokładniej ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, zazwyczaj to trzy - cztery godziny ale to czas orientacyjny - trzeba jogurtu po prostu pilnować. Bywało, że był gotów po dwóch, a czasem musiałam czekać dłużej.

      Usuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger