Przepis na prosty i smaczny jednogarnkowy obiad. Zapiekana karkówka po flisacku - z ziemniakami, cebula i marchewką.
1 kg świeżej karkówki
1 łyżka musztardy rosyjskiej
garść suszonego majeranku
sól, pieprz
750 g ziemniaków
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchew
wykonanie:
Karkówkę kroję w plastry grubości około 1 cm, smaruję pikantną musztardą, nacieram zmiażdżonym czosnkiem, posypuję majerankiem i solą. Tak przygotowane mięso odstawiam na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki obieram i kroję w grubą kostkę, układam w naczyniu do zapiekania, doprawiam solą i pieprzem. Cebulę kroję w piórka, marchew w paski i układam na ziemniakach. Mięso smażę na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron na złoty kolor, układam na warzywach. Wierzch posypuję majerankiem. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie mięso jest dobrze wypieczone, mięciutkie z pyszną, chrupiącą skórką.