Prosta i bardzo smaczna sałatka śledziowa z burakiem i czerwoną fasolą. Jej przygotowanie z całą pewnością nie zajmie Wam dużo czasu ani energii. Niezależnie od tego, czy podacie ją w salaterce czy na półmisku - polecam ułożyć składniki warstwami i absolutnie nie mieszać.
250 g filetów śledziowych a'la matjas w oleju rzepakowym
1 ugotowany i obrany burak (około 200 g)
1 mała czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżka oleju
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
pęczek grubego szczypioru
wykonanie:
Buraka kroję w kostkę, cebulę drobno siekam, fasolę wyjmuję z puszki i na sitku odsączam z zalewy. Składniki łączę, doprawiam octem winnym, olejem, solą i pieprzem. Odstawiam na chwilę do zamarynowania. W tym czasie kroję w kostkę filety śledziowe a'la matjas i siekam szczypior.
W salaterce lub na półmisku układam warstwę buraków z cebulą i fasolą, na wierzch wykładam pokrojone śledzie, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i dekoruję posiekanym szczypiorem.
W salaterce lub na półmisku układam warstwę buraków z cebulą i fasolą, na wierzch wykładam pokrojone śledzie, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i dekoruję posiekanym szczypiorem.