jajka faszerowane pastą z makreli

Jajka faszerowane są idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także jako urozmaicenie śniadania czy kolacji. Wiosennym akcentem w przepisie na jajka faszerowane pastą z makreli jest zielony szczypiorek. Jego lekko ostry smak doskonale podkreśla smak wędzonej ryby, delikatnych żółtek i aksamitnego majonezu. Polecam nie tylko na Wielkanoc :-)

jajka faszerowane pastą z makreli babkawformie.blogspot.com


składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 mała wędzona makrela
gruby szczypior
sól, pieprz
2 łyżki majonezu

wykonanie:
Ugotowane jajka obieram ze skorupek i każde z nich przekrawam na pół. Żółtka przekładam do miseczki. Szczypior siekam i dodaję do żółtek zostawiając nieco do dekoracji. Makrelę bardzo dokładnie oczyszczam z ości, rozdrabniam na małe kawałeczki, dodaję do żółtek, doprawiam solą, pieprzem i majonezem. Całość mieszam widelcem, rozgniatam aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty. Farszem wypełniam białka, wierzch posypuję szczypiorem.

jajka faszerowane pastą z makreli babkawformie.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger