sobota, 21 lipca 2018

jabłecznik - najprostszy przepis

Łatwiej już chyba nie można, a efekt z pewnością Was zadowoli, jeśli tylko lubicie miękkie, wilgotne (dzięki maślance), odpowiednio słodkie ciasto z jabłkami. Polecam Wam przepis na szybki i łatwy w przygotowaniu jabłecznik. Może nie jest to ciasto odświętne, ale do codziennej kawki - pycha :-)

jabłecznik - najprostszy przepis babkawformie.blogspot.com



składniki:
2 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
1/2 kg jabłek (u mnie - papierówki)

wykonanie:
Wszystkie składniki łączę w misce za pomocą trzepaczki. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Ciasto przekładam do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm), na wierzchu układam pokrojone jabłka. Wstawiam do gorącego piekarnika. piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

jabłecznik - najprostszy przepis babkawformie.blogspot.com
 
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger