przetwory na zimę - żurawina do herbaty ucierana na zimno

O zaletach żurawiny i jej cudownym wręcz wpływie na nasze zdrowie napisano już wiele. Dzisiaj proponuję Wam przepis na zimową galaretkę z surowej żurawiny. Tak przygotowana żurawina jest doskonałym dodatkiem do herbaty, ale także pieczywa, naleśników czy deserów. Jest znakomita na jesienno - zimowe chłody. Żeby pozbyć się nieco naturalnej goryczy wkładam umytą i przebraną żurawinę na noc do zamrażarki.

przetwory na zimę - żurawina do herbaty ucierana na zimno babkawformie.blogspot.com

składniki:
1/2 kg przemrożonej żurawiny
1/2 kg cukru

wykonanie:
Żurawinę rozmrażam i blenduję (można też zmielić owoce w maszynce do mięsa). Dodaję cukier i dalej miksuję do momentu, aż przy smakowaniu nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Przekładam do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcam. Nie pasteryzuję. Przechowuję w lodówce.
przetwory na zimę - żurawina do herbaty ucierana na zimno babkawformie.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger