czwartek, 20 września 2018

szybka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje i pysznie smakuje. Miękkie i pachnące, z chrupiącą, maślaną kruszonką. W sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć na stole. Najlepsze - oczywiście na ciepło.

szybka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką babkawformie.blogspot.com


składniki:
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
2 jajka rozmącone ze szczyptą soli
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki oleju
2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej!)

około 400 g śliwek

kruszonka:
100 g roztopionego i ostudzonego masła
10 łyżek cukru
1 szklanka mąki
(wszystkie składniki mieszam łyżką) 
wykonanie:
Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 2 - 3 godziny. Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam połówki śliwek (skórką do dołu). Posypuję ciasto kruszonką i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam na 180 stopni i piekę około 45 minut.

szybka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką babkawformie.blogspot.com
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger