Pyszny, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, gotowy do smakowania już następnego dnia. Słodki i rozgrzewający - doskonały na zimowe smutki.
1 szklanka wody
500 g cukierków kukułek
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 szklanka spirytusu
wykonanie:
Wodę zagotowałam w rondelku, dodałam cukierki, gotowałam, stale mieszając, aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Wlałam mleko i całość doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam z ognia i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Do zimnego płynu wlałam spirytus, dokładnie wymieszałam. Likier przelałam do butelki, szczelnie ją zamknęłam i wstawiłam alkohol do lodówki. W tym momencie likier kukułkowy jest już gotowy ale warto uzbroić się w cierpliwość i pozwolić by jeszcze przez dzień lub dwa smaki się przegryzły.