niedziela, 30 grudnia 2018

śledzie z porem i jabłkiem

Sprawdzona propozycja na pyszną przekąskę. Śledzie z porem, z dodatkiem jabłka i majonezu.

śledzie z porem i jabłkiem babkawformie.blogspot.com


składniki:
500 g filetów śledziowych a'la matias 
200 g białej części pora
1 winne jabłko (np. szara reneta)
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany
świeżo zmielony pieprz

wykonanie:
Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Por kroję na cieniutkie krążki, jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z majonezem i śmietaną. Całość łącze ze śledziami, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny.

śledzie z porem i jabłkiem babkawformie.blogspot.com
Copyright © 2016 babka w formie , Blogger