Sprawdzona propozycja na pyszną przekąskę. Śledzie z porem, z dodatkiem jabłka i majonezu.
składniki:
500 g filetów śledziowych a'la matias
200 g białej części pora
1 winne jabłko (np. szara reneta)
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany
świeżo zmielony pieprz
wykonanie:
Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na
godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku
śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest
już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na
kawałki. Por kroję na cieniutkie krążki, jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z majonezem i śmietaną. Całość łącze ze śledziami, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny.