ciasto kora orzechowa

O przygotowaniu kory orzechowej myślałam już od dawna, ale brakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom, które za ciastami nie przepadają (to chyba najlepsza rekomendacja) więc z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto ten czas poświęcić.

ciasto kora orzechowa babkawformie.blogspot.com

składniki:
8 białek
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z 1 puszki brzoskwiń
300 g masła
5 łyżek cukru
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki wody
5 żółtek

2 paczki delicji pomarańczowych (24 ciastka)
2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku
1/4 szklanki spirytusu
brzoskwinie z 1 puszki - osączone i pokrojone w kostkę
2 galaretki brzoskwiniowe - rozpuszczone w 3 szklankach wody

wykonanie:
Rodzynki przelewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut, wykładam na sitko do odsączenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam, dodaję stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia).  
Sok z brzoskwiń gotuję z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie mieszam z mąką pszenną i rozpuszczam w 3/4 szklanki wody, dodaję żółtka. Dokładnie miksuję i wlewam na wrzący sok. Stale mieszając trzymam na ogniu do zagotowania, po czym odstawiam pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieram do białości i dodaję stopniowo przestudzony budyń.  
Na placek bakaliowy wykładam połowę kremu. Na to układam delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Na ciastka wykładam drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywam plackiem i cieniutko smaruję pozostałym kremem.. Pokrojone w kostkę brzoskwinie mieszam z tężejącą galaretką i wykładam na ciasto. Całość wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

ciasto kora orzechowa babkawformie.blogspot.com

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię orzechowe ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje się trochę skomplikowane, ale kto wie może się podejmę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest łatwe do zrobienia, chociaż faktycznie jego przygotowanie wymaga trochę więcej czasu.
      Na pewno warto podjąć wyzwanie ;-)

      Usuń
  3. Ciasto naprawdę pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń
  4. Co można użyć zamiast orzechów włoskich ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam zamienników, może orzechy laskowe?
      ewentualnie migdały lub słonecznik, choć z pewnością smak będzie inny

      Usuń

Copyright © 2014 babka w formie , Blogger