środa, 16 stycznia 2019

likier kawowy

Lekki i przyjemny likier kawowy doskonale sprawdzi się w długie, zimowe wieczory. Doskonale rozgrzewa i pysznie smakuje. Z podanej porcji przygotujecie mniej więcej 1 litr likieru.

domowy likier kawowy babkawformie.blogspot.com


składniki:
250 ml wody
1 szklanka cukru
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
4 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej 
250 ml spirytusu

wykonanie:
Kawę rozpuszczam w 50 ml wrzątku. Pozostałe 200 ml wody zagotowuję z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści wlewam mleko i doprowadzam do wrzenia. Zestawiam z ognia i dolewam rozpuszczoną kawę. Całość mieszam i odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Do zimnego płynu wlewam spirytus i dokładnie mieszam. Rozlewam do butelek i wstawiam do lodówki. Cierpliwie czekam przynajmniej 2-3 dni, by smaki się przegryzły. Z każdym kolejnym dniem likier kawowy smakuje lepiej, jednak nie udało mi się go przechować dłużej niż tydzień ;-)

domowy likier kawowy babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger